Birželio 7 d. – Pasaulinė maisto saugos diena: „Maisto sauga – mokslas praktikoje“

Birželio 7-ąją minima Pasaulinė maisto saugos diena. Šių metų tema – „Maisto sauga: mokslas praktikoje“ – pabrėžia mokslo svarbą užtikrinant, kad mūsų kasdienis maistas būtų saugus nuo lauko iki stalo.
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Maisto ir žemės ūkio organizacijos (MŽŪO) duomenimis, kasmet dėl nesaugaus maisto suserga apie 600 milijonų žmonių, o jų gydymas kainuoja apie 15 mlrd. JAV dolerių. Maistas, užterštas bakterijomis, cheminėmis medžiagomis, grybeliais ar parazitais, gali sukelti daugiau nei 200 ligų.
Maisto sauga – tai visuma reikalavimų, padedančių užtikrinti, kad maistas vartojamas įprastomis sąlygomis nekenktų sveikatai. Visi maisto tiekimo grandinės dalyviai – nuo gamintojų, perdirbėjų, vežėjų ir mažmenininkų iki virėjų ir vartotojų – pasikliauja pasauliniais geros praktikos principais ir standartais, siekdami užtikrinti, kad maistas būtų saugus. Visa tai grindžiama kruopščiu, aiškiu ir apgalvotu geriausių turimų mokslinių įrodymų taikymu. Šie mokslo įrodymai padeda suprasti, kaip ir kodėl maistas gali būti užterštas ir kokia rizika gali kilti vartojant tokį maistą.
Svarbų vaidmenį šioje srityje atlieka Maisto kodekso komisija (Codex Alimentarius), įsteigta PSO ir MŽŪO 1963 m. Ji rengia tarptautinius standartus ir gaires, padedančias šalims kurti veiksmingą maisto saugos sistemą.
Saugus maistas turi būti gaminamas laikantis geros gamybos praktikos ir remiantis naujausiais moksliniais duomenimis. Tam būtinas visų suinteresuotų šalių bendradarbiavimas: valstybės institucijų, verslo, mokslo, švietimo įstaigų ir pačių vartotojų.
Minint šią dieną, primename: be mokslo neįmanoma užtikrinti maisto saugos. Tik moksliškai pagrįsti sprendimai leidžia sumažinti riziką ir apsaugoti visuomenės sveikatą.




















Atnaujinimo data: 2025-06-12 09:01:32