Skelbiama 2023 m. savivaldybių visuomenės sveikatos biurų pateiktų duomenų apie maisto reformulavimą (maisto sudėties keitimą) ataskaita



Higienos institutas (HI) parengė 2023 m. savivaldybių visuomenės sveikatos biurų pateiktų duomenų apie maisto reformulavimą (maisto sudėties keitimą) ataskaitą. Ši ataskaita parengta remiantis iš savivaldybių visuomenės sveikatos biurų (SVSB), stebinčių savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamų maisto produktų sudėtį, gauta medžiaga.

Palyginus 2023 m. ir 2022 m. duomenis, matyti, kad maisto produktų, kurių sudėtis nepakito, padaugėjo: 2022 m. tokių produktų buvo 810, o 2023 m. – 924. Mažėja pablogėjusios sudėties maisto produktų (padidėjo sočiųjų riebalų rūgščių, cukrų ar druskos kiekiai), t. y. 2022 m. tokių produktų buvo 68, o 2023 m. – 45. Taip pat mažėja ir pagerėjusios sudėties maisto produktų (sumažėjo sočiųjų riebalų rūgščių, cukrų ar druskos kiekiai): 2022 m. tokių produktų buvo 88, o 2023 m. – 66 (1 pav.).

                     1 pav. Maisto produktų sudėties stebėsenos pokyčiai (proc.) 2022–2023 m.

Siekiant šalyje įgyvendinti maisto produktų sudėties gerinimo skatinimo tikslus, SVSB stebi savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamų maisto produktų sudėtį, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. spalio 22 d. įsakymu Nr. V-2330 „Dėl Sveikos mitybos ir sveikatinamojo fizinio aktyvumo skatinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir remdamiesi HI parengta metodine-informacine medžiaga.

SVSB turi bent kartą per metus peržiūrėti savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamus maisto produktus (stebimi tik tie produktai, kuriuose sočiųjų riebalų kiekis yra > 5 g/100 g, cukrų > 5 g/100 g, druskos > 1,5 g/ 100 g) ir duomenis apie maisto produktų sudėtyje esančius sočiųjų riebalų, cukrų, druskos, skaidulinių medžiagų kiekius ir energinę vertę palyginti / papildyti su praėjusių metų duomenimis.

Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija ragina Europos Sąjungos valstybes nares imtis visuomenę sveikai maitintis skatinančių priemonių, siekiant mažinti lėtinių neinfekcinių ligų ir jų rizikos veiksnių paplitimą. Skatinama ieškoti būdų, užtikrinančių didesnę sveikatai palankesnių maisto produktų pasiūlą, ir rekomenduojama rinkai tiekiamuose maisto produktuose mažinti druskos, sočiųjų riebalų, cukrų kiekius.

Lietuvoje atliktų gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenimis, gyventojai vartoja per daug būtent sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai – maistinių skaidulinių medžiagų. Šalies gyventojų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų – vienas didžiausių Europos Sąjungoje.

Gyventojų mitybos tendencijos yra panašios ir kitose Europos Sąjungos šalyse, todėl Europos Komisija ragina valstybes nares stebėti maisto produktų sudėtį ir bendradarbiaujant su maisto produktų gamintojais skatinti produktų sudėties gerinimą [ES Tarybos išvados dėl mitybos ir fizinio aktyvumo (2014/C 213/01); ES Tarybos išvados dėl maisto produktų gerinimo (2016/C 269/04)].

Apibendrinti duomenys apie stebimų maisto produktų sudėtyje esančių sočiųjų riebalų, cukrų ir druskos kiekių pokyčius pagal maisto produktų kategorijas ir grupes pateikti 2023 m. savivaldybių visuomenės sveikatos biurų pateiktų duomenų apie maisto reformulavimą (maisto sudėties keitimą) ataskaitoje.

Daugiau informacijos gali suteikti Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausiasis specialistas Vytenis Drungilas mob. +370 658 86 747, el. p. [email protected].



Moksleivių fizinis aktyvumas – ką nustatė profilaktiniai jų sveikatos patikrinimai?
2025 07 09
Moksleivių fizinis aktyvumas – ką nustatė profilaktiniai jų sveikatos patikrinimai?
Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose
2025 07 03
Vasara ir maudynės: atnaujinta informacija apie vandens kokybę maudyklose
Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
2025 07 02
Karštis ir sveikata: kaip apsisaugoti karštomis vasaros dienomis?
Naujame žurnalo „Visuomenės sveikata“ numeryje pristatomi šalyje atlikti moksliniai tyrimai
2025 07 01
Naujame žurnalo „Visuomenės sveikata“ numeryje pristatomi šalyje atlikti moksliniai tyrimai
Lietuvoje stiprinama psichikos sveikata: planuojamos Higienos instituto vykdomo projekto veiklos
2025 07 01
Lietuvoje stiprinama psichikos sveikata: planuojamos Higienos instituto vykdomo projekto veiklos
Higienos institutas keičiasi: nauja struktūra padės stiprinti lyderystę visuomenės sveikatos srityje
2025 07 01
Higienos institutas keičiasi: nauja struktūra padės stiprinti lyderystę visuomenės sveikatos srityje
Dažniausios traumos pramogaujant ant batuto – namuose
2025 06 30
Dažniausios traumos pramogaujant ant batuto – namuose
Tarptautinė kovos su narkomanija diena primena apie priklausomybių problematiką
2025 06 26
Tarptautinė kovos su narkomanija diena primena apie priklausomybių problematiką
Per dešimtmetį rekordiškai išaugo virškinimo sistemos ligų paplitimas
2025 06 20
Per dešimtmetį rekordiškai išaugo virškinimo sistemos ligų paplitimas
Prasidėjo JACARDI bandomoji intervencija – dėmesys sveikatos sistemos darbuotojų sveikatai
2025 06 20
Prasidėjo JACARDI bandomoji intervencija – dėmesys sveikatos sistemos darbuotojų sveikatai
Poilsiaujant prie vandens svarbu nepamiršti skendimų pavojaus
2025 06 18
Poilsiaujant prie vandens svarbu nepamiršti skendimų pavojaus
Vaikų gydymo ligoninėse rodikliai kyla, bet išlieka žemesni nei prieš pandemiją
2025 06 18
Vaikų gydymo ligoninėse rodikliai kyla, bet išlieka žemesni nei prieš pandemiją
Maudyklų vandens kokybė – ką rodo birželio tyrimai?
2025 06 17
Maudyklų vandens kokybė – ką rodo birželio tyrimai?
Fizinis aktyvumas vasarą: ką būtina žinoti?
2025 06 17
Fizinis aktyvumas vasarą: ką būtina žinoti?
Kiekvienas kraujo donoras – tai galimybė išgelbėti net tris gyvybes
2025 06 13
Kiekvienas kraujo donoras – tai galimybė išgelbėti net tris gyvybes
Sveikatą stiprinančios ir aktyvios mokyklos dalijosi gerąja patirtimi
2025 06 13
Sveikatą stiprinančios ir aktyvios mokyklos dalijosi gerąja patirtimi
Kartu su partneriais Higienos institutas tobulina profesinės sveikatos priežiūros paslaugų modelį
2025 06 12
Kartu su partneriais Higienos institutas tobulina profesinės sveikatos priežiūros paslaugų modelį
Kaip Higienos institutui sekėsi 2024-aisiais?
2025 06 11
Kaip Higienos institutui sekėsi 2024-aisiais?
Pernai profesinių ligų atvejų moterims nustatyta daugiau
2025 06 10
Pernai profesinių ligų atvejų moterims nustatyta daugiau
Birželio 7 d. – Pasaulinė maisto saugos diena: „Maisto sauga – mokslas praktikoje“
2025 06 06
Birželio 7 d. – Pasaulinė maisto saugos diena: „Maisto sauga – mokslas praktikoje“
Stipriname bendradarbiavimą su visuomenės sveikatos biurais: išryškėjo nauji poreikiai ir sprendimai
2025 06 04
Stipriname bendradarbiavimą su visuomenės sveikatos biurais: išryškėjo nauji poreikiai ir sprendimai

Atnaujinimo data: 2025-02-26 09:59:28